StartOm migArtiklarPelargonerFörädlareReceptBildarkivLänkarCopyrightGästbokE-postSök

Kultivarer
Doftpelargoner Eng. ädelpelargoner Hängpelargoner
Unikpelargoner  Änglapelargoner Zonalpelargoner
Dvärgar Miniatyrer Microminiatyrer
Finger Tulpanblommande Nejlikblommande
Fågeläggs Äggskal Kaktuspelargoner
Rosenknoppar Stjärnpelargoner Övriga

Stjärnpelargoner

Stellars, Staphs och Both´s Staphs är några av deras engelska namn. Namnet stjärnpelargoner fick de därför att deras blommor påminner om små stjärnor, särskilt de sorter som är enkelblommiga.

Blommorna är enkla eller dubbla och kronbladen är flikiga med mörkare fläckar och toner. Bladen är flikiga likt en hand och har ofta en välmarkerad zon; de för tankarna till stjärnor, eller lönnträdets blad. De blommar bra på vinter.

 

Dess ursprung är inte klart men tros härstamma från en planta som hittades i Australien i början på 1950-talet och som var känd bl.a. som `Chinese Cactus´. Ted Both (Australien) klassade `Chinese Cactus´ som pelargon, men inte alla var överens om att den verkligen var en pelargon.

`Chinese Cactus´ är alltså är den första stjärnpelargonen. Från den, och olika korsningar med zonalpelargoner, härstammar stjärnpelargonerna.

 

De första sorterna i gruppen förädlades fram av Ted Both och kallades Both´s Staphs, Staphs och Both´s Hybrids Staphs. Detta därför att man trodde att P. staphysagroides (korsat med P. hortorum) var en av dess förälder. Det är dock tveksamt om P. staphysagroides är en art. Ted Both tog fram 100-tals sjärnpelargoner. Många namngavs efter hans död.

 

Till Europa kom de 1966, importerade från Australien av en engelsk plantskola.

Till USA kom de på 1970-talet och började kallas `Stellar´där. I England kallades de `Stella´. Idag har vi vissa sorter med prefixet `Stellar´.

 

En fröfirma som säljer fröer från stjärnpelargoner gav de namnet `Startel´. Startel-sorterna är populära och omtyckta.

 

Stjärnpelargoner finns, förutom som normalväxta (basal eller vanliga pelargoner) som miniatyrer, dvärgar, hängpelargoner, miniatyr hängpelargoner, fågeläggs, äggskals, brokbladiga (två- och trefärgade, vitbrokiga, gulbladiga, miniatyr trefärgade, dvärg gulbladig, dvärg trefärgade och miniatyr vitbrokbladig) samt som F1-hybrider.

 

Pelargonerna i denna grupp är populära och alltfler, varav många amatörer, ägnar sig åt att förädla fram nya sorter, framför allt fortfarande i Australien.

I England har Don Storey hybridiserat fram några trefärgade gulbladiga stjärnpelargoner samt Brian West och Andrew Simmons (från Warrenorth plantskolan) några vitbrokbladiga.

 

I Kanada har Ian Gillan bl.a.tagit fram flera trefärgade vitbrokbladiga och en med fjärilsmarkering på bladen.

 

Stjärnpelargonerna odlas som zonalpelargonerna. Ge de skugga på eftermiddag; de gillar inte full sol.

 

 

© 2006-03-18, Maria-Pilar Herraiz (maria P.), Märsta, Sweden

 

 

 

Tillbaka eller Startsidan 
 

 

  © Maria-Pilar Herraiz 2006