Matrecept med doftpelargoner
Té
Lägg ett blad av en ingefärsdoftande pelargon
till citrontéet. Låt det dra i ca 10 minuter.
Ta ur bladet.
Du kan också finhacka blad och lägga i téet.
När de har dragit i ca 10 minuter, silar du
téet.
Sockra gärna téet med honung.
Du kan frysa finhackade blad av doftpelargoner
så kan du förbereda pelargonté i vintern.
Tänkt på att téet kan smaka väldigt olika
beroende på vilken doftpelargon du väljer. Det
kan smaka mynta, citron, parfym om du väljer `Attar
of Roses´ som doftar ros, eller terpentin om
du väljer blad av en talldoftande sort.
Glass
Toppa glass med blad, eller blad och blommor,
av rosdoftande pelargoner som garnityr.
När du gör din egen glass, kan du lägga i 2-3
msk finhackade blad av t.ex. rosdoftande
pelargoner.
Pelargonsmör
Finhacka 1-2 pelargonblad av en doftpelargon.
Välj smak själv. Rör ner i ca 300 g smör.
Ställ kallt.
Isté
Pynta istéet med ett vackert ros-, eller
pepparmyntsdoftande pelargonblad. Du kan även
använda doftpelargonernas blommor.
Mjuk ost
Gör din egen mjukost av 1 liter Långfil.
Finhacka 2-3 doftande pelargonblad (pröva
olika smaker). Rör ner i ostmassan.
Ställ kallt över natten.
Bred gärna osten på råg- eller
knäckebrödsskivor.
(Kontakta mig gärna om du vill ha receptet på
hur man gör mjukosten).
Mjuk sockerkaka med blad av doftpelargoner
Lägg blad av rosdoftande pelargoner i botten
på bakformen. Gör smeten enligt ditt vanliga
recept och häll i formen. Sätt in i ugnen. När
kakan är färdig, tar du bort pelargonbladen.
Garnera gärna med pelargonblad,
doftpelargonblommor eller en blandning av
bägge.
Du kan även finhacka 5-6 blad av en
rosdoftande pelargon och blanda med ca 2 dl
socker. Häll blandningen i degen och baka
kakan som vanligt, utan att lägga pelargonblad
i botten på bakformen. Garnera gärna med
pelargonblad, pelargonblommor eller bägge.
Tänk på att om du lägger i för många blad, kan
vissa smaker kännas påträngande.
Pelargonbröd
Lägg ca 1-1,5 dl finhackade doftpelargonblad
till en sats deg. Baka enligt ditt recept.
Pelargongelé
Gör en äppelgelé enligt ditt favoritrecept.
Häll i små glasburkar. Innan du förseglar
burken, placera ett blad av en rosdoftande
pelargon överst. Det går också bra med
muskotnöt- eller ingefärsdoft. Du kan variera
smakerna.
Pelargonsocker – Örtsocker på
pelargoner
Pelargonsocker, d.v.s. socker kryddat med
pelargoner, är alltid bra att ha tillhands för
att användas t.ex. i bakning och för att
sockra te. Det finns olika sätt olika sätt att
tillreda pelargonsockret. Här följer två av
de:
1. Ta några blad av en
rosdoftande pelargon och varva de med 1 dl
socker. Låt stå i 2 veckor.
Avlägsna bladen. Pelargonsockret är färdigt
att användas.
Du kan med fördel byta bladen några gånger
under tiden.
2. Hacka 1-1,5 blad av en
rosdoftande pelargon. Lägg de i en glasburk
tillsammans med 1 dl socker. Sätt på locket
och skaka burken kraftigt under ca. 1 minut.
Sedan är sockret klart.
Sockrade doftpelargonblad
Vispa en äggvita. Vänd färska pelargonblad i
den vispade äggvitan och sedan i pudersocker.
Lägg de att torka på hushållspapper. Servera
som godis eller dekorera kakor, efterrätter m
m med de.
© 2006-09-08, Maria-Pilar Herraiz (Maria P.),
Märsta, Sweden
Tillbaka eller
Startsidan
|