StartOm migArtiklarPelargonerFörädlareReceptBildarkivLänkarCopyrightGästbokE-postSök

 


Matrecept med doftpelargoner


Lägg ett blad av en ingefärsdoftande pelargon till citrontéet. Låt det dra i ca 10 minuter. Ta ur bladet.
Du kan också finhacka blad och lägga i téet. När de har dragit i ca 10 minuter, silar du téet.
Sockra gärna téet med honung.
Du kan frysa finhackade blad av doftpelargoner så kan du förbereda pelargonté i vintern.

Tänkt på att téet kan smaka väldigt olika beroende på vilken doftpelargon du väljer. Det kan smaka mynta, citron, parfym om du väljer `Attar of Roses´ som doftar ros, eller terpentin om du väljer blad av en talldoftande sort.

Glass
Toppa glass med blad, eller blad och blommor, av rosdoftande pelargoner som garnityr.
När du gör din egen glass, kan du lägga i 2-3 msk finhackade blad av t.ex. rosdoftande pelargoner.

Pelargonsmör
Finhacka 1-2 pelargonblad av en doftpelargon. Välj smak själv. Rör ner i ca 300 g smör. Ställ kallt.

Isté
Pynta istéet med ett vackert ros-, eller pepparmyntsdoftande pelargonblad. Du kan även använda doftpelargonernas blommor.

Mjuk ost
Gör din egen mjukost av 1 liter Långfil.
 
Finhacka 2-3 doftande pelargonblad (pröva olika smaker). Rör ner i ostmassan.
Ställ kallt över natten.
Bred gärna osten på råg- eller knäckebrödsskivor.

(Kontakta mig gärna om du vill ha receptet på hur man gör mjukosten).

Mjuk sockerkaka med blad av doftpelargoner
Lägg blad av rosdoftande pelargoner i botten på bakformen. Gör smeten enligt ditt vanliga recept och häll i formen. Sätt in i ugnen. När kakan är färdig, tar du bort pelargonbladen. Garnera gärna med pelargonblad, doftpelargonblommor eller en blandning av bägge.
 
Du kan även finhacka 5-6 blad av en rosdoftande pelargon och blanda med ca 2 dl socker. Häll blandningen i degen och baka kakan som vanligt, utan att lägga pelargonblad i botten på bakformen. Garnera gärna med pelargonblad, pelargonblommor eller bägge.
Tänk på att om du lägger i för många blad, kan vissa smaker kännas påträngande.

Pelargonbröd
Lägg ca 1-1,5 dl finhackade doftpelargonblad till en sats deg. Baka enligt ditt recept.

Pelargongelé
Gör en äppelgelé enligt ditt favoritrecept. Häll i små glasburkar. Innan du förseglar burken, placera ett blad av en rosdoftande pelargon överst. Det går också bra med muskotnöt- eller ingefärsdoft. Du kan variera smakerna.

Pelargonsocker – Örtsocker på pelargoner
Pelargonsocker, d.v.s. socker kryddat med pelargoner, är alltid bra att ha tillhands för att användas t.ex. i bakning och för att sockra te. Det finns olika sätt olika sätt att tillreda pelargonsockret. Här följer två av de:

 1. Ta några blad av en rosdoftande pelargon och varva de med 1 dl socker. Låt stå i 2 veckor.
Avlägsna bladen. Pelargonsockret är färdigt att användas.
Du kan med fördel byta bladen några gånger under tiden.
 
2. Hacka 1-1,5 blad av en rosdoftande pelargon. Lägg de i en glasburk tillsammans med 1 dl socker. Sätt på locket och skaka burken kraftigt under ca. 1 minut. Sedan är sockret klart.

Sockrade doftpelargonblad
Vispa en äggvita. Vänd färska pelargonblad i den vispade äggvitan och sedan i pudersocker. Lägg de att torka på hushållspapper. Servera som godis eller dekorera kakor, efterrätter m m med de.

 

© 2006-09-08, Maria-Pilar Herraiz (Maria P.), Märsta, Sweden

 

Tillbaka eller Startsidan
 

 

  © Maria-Pilar Herraiz 2006