StartOm migArtiklarPelargonerFörädlareReceptBildarkivLänkarCopyrightGästbokE-postSök

Kultivarer
Doftpelargoner Eng. ädelpelargoner Hängpelargoner
Unikpelargoner  Änglapelargoner Zonalpelargoner
Dvärgar Miniatyrer Microminiatyrer
Finger Tulpanblommande Nejlikblommande
Fågeläggs Äggskal Kaktuspelargoner
Rosenknoppar Stjärnpelargoner Övriga

Finger (Formosum hybrider)

Ursprunget till denna mycket liten grupp pelargoner är en liten planta som den amerikanske plantskoleägaren Milton Arndt hittade i Mexiko, på bakgården till ett hotell. Plantan kallades P. formosum för man trodde att den hade tagits dit från Formosa (Taiwan numera). Därmed namnet Formosum hybrider som denna grupp också har.

Namnet P. formosum var inte lämpligt och några år senare började amerikanen Holmes Miller kalla de Fingered Flowered. De heter också Five Fingered och Formosa Hybrid.

Blommorna har smala kronblad. Bladen är flikiga och påminner om långa fingrar i en hand. Därmed deras gruppnamn.

Plantan som hade hittats i Mexiko heter idag
`Formosum´(syn. `Els´).

Fingerpelargonerna är ganska olika zonalpelargonerna i utseendet. De börjades säljas 1964 av en plantskola. De brukar vara stark-, upprätt- och  långsamtväxande. Det finns dvärgar och miniatyrer i gruppen. `Playmate´ (laxrosa blommor) och `Urchin´ (röda blommor; den blommar mer och är bättre sort än `Playmate´) är två miniatyrsorter förädlade fram av Mr. Holmes Miller.

`Red Witch´ och `Presto´är vackra starkväxande fingerpelargoner.

Stjärn- och fingerpelargonerna är två olika grupper, med klara skillnader när det gäller blommorna, växtsättet och bladen.  Fingerpelargonerna togs fram några år senare än stjärnpelar-gonerna.

Man har korsat många fingerpelargoner med olika zonal-pelargoner men endast ett fåtal sorter finns i handeln idag. Både stjärnpelargoner och Formosum hybriderna har recessiva gener, men Formosum hybridernas gener tycks vara mer recessiva än stjärnpelargonernas.

Enligt Faye Brawner är det felaktigt att `Chinese Cactus´ x  zonalpelargon ger en Formosum hybrid.

 

© 2006-03-18, Maria P. (Maria-Pilar Herraiz), Märsta, Sweden

 

 

 

Tillbaka eller Startsidan 
 

 

  © Maria-Pilar Herraiz 2006