StartOm migArtiklarPelargonerFörädlareReceptBildarkivLänkarCopyrightGästbokE-postSök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


IN MEMORIAM, Mr. Brian West, 1932 - 2006

På vargens dag, den 11:e April, lämnade oss en av Englands, och världens, största hybridisatörer, Mr. Brian West.

Jag lämnar härmed min kondoleans till Mr. Brian Wests familj.

Mr. Brian West föddes 1932 i Nettlestone, Isle of Wight (England), där han bodde under hela sitt liv. År 1958 gifte han sig med Peggy och tillsammans fick de fem barn: två döttrar och tre söner. Han ärade alla barn och fru med att döpa egna pelargonhybrider med deras namn.

Efter sin bror, Neville, pelargonhybridisatör som han själv och lika väl känd för att ha skapat vackra sorter, döpte Mr. Brian West en av sina vitbrokbladiga kultivarer.[1]

Vid sin död, den 11 april 2006, hade han 15 barnbarn och två barnbarnsbarn.

Under hela sitt liv sysslade Mr. Brian West med växter. Först som yrkesarbetande trädgårdsmästare och sedan, fr o m 1985 och fram till sin död, som hobby. Han började med hybridisering av dahlior, men av utrymmesskäl övergav han de. Hans intresse för hybridisering av pelargoner väcktes när han läste en artikel om hybridisering som the BPGS[2] publicerade år 1974. Det var från artiklarna i BPGS och BEGS[3] som han hämtade både kunskaper och inspiration.

I England, likaväl som i flera andra länder, var både Mr. Brian West och många av hans hybrider kända. Vilka av oss pelargonälskare har inte någon gång haft sorterna `Vectis Glitter´, `Vectis Allure´, `Bobberstone´, `Maureen Mew´, `Brightstone´, `Bright Sparks´, `Diane Louise´, `Faye Brawner´, `Lessland´, `Vectis Cascade´ eller `Grandad Mac´?

Mr. Brian West specialiserade sig på att förädla fram ovanliga pelargonkultivarer; många är uppseendeväckande. Under sina sista år ägnade han sig särskilt åt att få fram bra sorter trefärgade gyllen- och vitbrokbladiga stjärnpelargoner. Speciellt, ville han ta fram sorter med liknande bladzon som frutetorum-hybriderna, men med rosa eller röd fjärilsteckning i mitten av bladet. Målet var att få fram buskiga, starkväxande trefärgade brokbladiga stjärnpelargoner med dubbla blommor av äggskalstyp.

Han tog fram ett stort antal stjärnpelargoner. Både enkel- och dubbelblommande brokbladiga miniatyrer, äggskal, gyllenbladiga trefärgade sorter (golden-tricolor), vitbrokbladiga trefärgade (silver-tricolor) och vitbrokbladiga stjärnpelargoner (silver leaf).

Förutom stjärnpelargoner korsade han fram många nya sorter zonalpelargoner, både vanligt gröna och olika brok- och gyllenbladiga; basala såväl som dvärgar och miniatyrer. `Vectis Cascade´ är en vacker hängpelargon som han också tog fram. Själv sade han att han gillade främst att korsa zonala med stjärnor för att få fram bättre stjärnpelargonsorter.

Ur korsningar mellan brokbladiga stjärnpelargoner och zonalsorter fick han fram nya och bättre stjärnpelargoner som var annorlunda de dittills kända sorterna. Han lyckades inte ta fram nya hängpelargoner med buskigt växtsätt och med blommor av äggskalstyp (han fick några sterila murgrönspelargoner). Vilket fick honom att sluta med dessa försök och ägna sig åt att hybridisera stjärnpelargoner istället. Någon annan fick lyckas med murgrönspelargoner i framtiden, menade han.

Många av Mr. Brian Wests hybrider, både vanlig gröna, brok- och gyllenbladiga zonala samt stjärnpelargonerna, har blommor av äggskalstyp. Han älskade denna blomtyp. "It is now thirty years since I became interested in Pelargoniums and I am still learning", skrev han för något år sedan till Marilyn Holt (Kanada). Det uttryckte en försynt, ödmjuk och öppen attityd både gentemot hans verk och lärandet.

Ibland fick Mr. Brian West fram exakt vad han tänkte sig när han utförde korsningarna. `Vectis Glitter´, `Bobberstone´, `Silver Dawn´ och `Silver Glitter´ är några sådana sorter.

Andra gånger blev han glatt överraskad av korsningsresultatet. Som när han fick fram `Silver Cloud´, en vitbrokbladig (silver bicolour) zonalsort med rent vita, dubbla blommor. I korsningen hade han använt pollen från den trefärgade brokbladiga stjärnsorten `Elsie Gillam´[4] och en helgrön zonalsort med mycket ljustrosa, nästan vita, dubbla blommor.

Ytterligare andra gånger var han missnöjd med korsnings-resultatena. Han tvekade inte att kasta bort tusentals frösådder om han inte ansåg att de uppfyllde hans krav på kvalitet.[5]

Mr. Brian West tog god tid på sig för att få fram sorter värda att behålla.[6] Det tog honom ungefär 10 års hybridiseringsarbete innan han lyckades få fram den första sorten som han tyckte var tillräckligt bra för att släppas ut på marknaden.[7]

Ibland fick han fram en ny kultivar som han varken tyckte var bra nog att släppas ut i marknaden eller tillräckligt dåligt att kastas. Då använde han denna sort för fortsatt korsning. En av dessa pelargoner var en zonal som han fick fram genom hybridiseringen av `Shelley´ med pollen från stjärnpelargonen `Alan West´. Denna nya sort korsade han med pollen från `Artic Star´ och fick fram en av de första äggskalsstjärnpelargonerna:`Vectis Glitter´.

Jag minns hur Mr. Brian West, redan under mitt första besök hos honom för många år sedan, berättade hur denna vackra pelargon hade kommit till. Jag såg hur hans ögon glittrade av förnöjelse.

I sitt förädlingsarbete, använde han sig av flera pelargonkultivarer, bland andra `Arctic Star´, `Bird Dancer´, `Bold Carmine´, `Bridesmaid´, `Chelsea Gem´, `Contrast´, `Daydream´, `Elsie Gillam´, `Golden Ears´, `Highfield´s Choice´, `Jayne Eyre´, `Lilac Mist´, `Lotusland´, `Morval´, `Mr. Henry Cox´, `Pink Dolly Varden´, `Purple Star´, `Ray Bidwell´, `Shelley´, `Shirley´s Sister´ och `The Boar´.

De är vackra; mycket vackra, eleganta, attraktiva, annorlunda och speciella Mr. Brian Wests pelargonhybrider. Många av de tilltalar oss på ett alldeles, alldeles speciellt sätt. Jag har i min samling de flesta av hans sorter. De som fortfarande saknas är på snar ingång. Några av de visar jag foton på i bildarkivet.

Med den här artikeln följer en lista över några av Mr. Brian Wests hybrider. De allra flesta är framtagna mellan 1988 och början på 2004. Jag har valt att endast uppge namn på de och inte grupptillhörighet, hybridiseringsår eller sortsbeskrivning. Det finns gott om pelargonkataloger från olika plantskolor där man kan läsa dessa uppgifter.

Många av oss hade förmånen att, under åren, träffa denne snälle och generöse gentleman. Vi minns honom med värme i hjärtat. Han brukade, vänligt, ta emot oss och välkomna besökare från alla världsdelar till sitt hus på Isle of Wight i Södra England. Tålmodigt, visade han oss växthusen, som låg bakom huset, där han förvarade Englands Nationalsamlingen av dvärgar och miniatyrer samt egna pelargoner och hybrider. Allt var prydligt och praktfullt.

Entusiastiskt, engagerat, sakligt och kunnigt, brukade han berätta om pelargonerna samtidigt som han visade oss runt. Alltid med värme och humor, som gjorde att vi kände oss speciellt välkomna. Generös som han var, brukade han dela med sig av sina plantor och ge besökarna påsar med fröer från hans egna hybridiseringar. Vi tog emot fröna med glädje och, väl hemma, satte några av oss igång med att så de medan vi mindes denne snälle herre som var en av det senaste århundradets största pelargonhybridisatörerna.

Han fick många vänner och beundrare världen över. Mr. Brian West skrev : "I have enjoyed my hobby of hybridizing Pelargoniums and have met some very interesting and friendly people in the process, so recognition does not really bother me". (Brev till Marilyn Holt, Kanada).

Jag besökte honom flera gånger. Det första som slog mig första gången jag var där, var de små växthusen bakom bostadshuset. Av någon anledning hade jag förväntat mig en rad stora växthus, med kanske ett par anställda. Istället mötte mig relativt blygsamma växthus, en snäll herre och massor, massor, massor av blommande pelargoner. Jag kände mig som det självskrivna absoluta centrumet när jag klev in i detta färg- och formhav. Precis så ska det vara; just precis så, minns jag att jag tänkte. Människan alltid i centrum, såsom hela Mr. Brian Wests personlighet förmedlade oss. Han kunde konsten att få oss, långväga besökare, att känna oss som hemma i hans växthus.

Från Sverige fick Mr. Brian West flera besökare. Det arrangerades bussresor till England, där ett besök till den engelska Nationalsamlingen av dvärgar och miniatyrer ingick. Med på en sådan bussresa i juni 2002 var Irene Hansson, från Rättvik (Dalarna). Hon, som brukligt var, fick en påse fröer av Mr. Brian West.

Väl hemma i Rättvik, sådde hon fröna och resultatet blev en pelargon som hon döpte till `Ministone´. Namnet fick sorten för att den är en hybrid mellan den brokbladiga `Mini Diane´och ägsskalspelargonen `Bobberstone´. Vackert namn för en vacker pelargon. "...(fröna) som jag fick var en bra sort som tog sig", skrev Irene Hansson till mig i juni 2006.

När jag den 24 April 2006 besökte Rättvik och föreläste om pelargoner träffade jag Irene. Lika generös som Mr. Brian West hade varit med henne, var Irene och hennes man mot mig. Jag fick övernatta hos dem och fick dessutom några pelargoner av henne. En av de var `Ministone´. Med pelargonen fick jag också berättelsen om dess ursprung. Jag har den stora äran att introducera den här för första gången. - Se introduktion Jag visar bilder av den samt beskriver sorten.

Å allas pelargonisters vägnar, tackar jag Mr. Brian West och Irene Hansson för att ytterligare ha berikat och förskönat pelargonvärlden med denna vackra sort.

Själv har jag dragit upp, från fröer som jag fick av Mr. Brian West, några pelargoner. De är nu flera år gamla och några av de är bl a så pass stabila och har tillräckligt goda kvaliteter att de förtjänar att bevaras och spridas till pelargonvärlden. Jag kanske släpper ut de inom kort.

Requiescam in Pacem, Mr. Brian West!

Till Marilyn Holt, Kanada, skickade Mr. Brian West en lista med sina hybrider. Där tar han upp sorter som olika plantskolor har listat i sina kataloger från 1988 t o m mars 2004.

Listan omfattar 163 av hans kultivarer, men han förädlade många fler sorter. Några hybrider, som exempelvis `Silver Glitter´, `Silver Dawn´, `Silver Cloud´ och `Nettlestone´finns inte med på listan.
Jag återger här Mr. Brian Wests förteckning. Inom kort, kommer jag att presentera sorterna närmare med angivande av bl a grupptillhörighet och hybridiserings- eller introduktionsår. Jag kommer likaväl att tillägga listan de övriga sorterna som Mr. Brian West förädlade fram samt komplettera med flera foton.

Adgestone
Alan West
Antonnia Scammell
Apton
Barbara Eldridge
Barbara Jones
Bembridge
Betty Caws
Betty Dollery
Betty West
Bev Foster
Bill Hollaway
Bill West
Bob Hall
Bobberstone
Bonchurch
Bouldner
Brading
Bridgecourt
Bright Sparks
Brightstone
Budbridge
Bugle
Cardington
Catherine Wheels
Chawton
Chelsea Diane
Chine
Colin Golding
Colwell
Cowes
Cranmore
Cridmore
Crystal West
Dallimore
Danny West
Diane Louise
Don Chiverton
Duncan Eagles
Edward Penfold
Ella Martin
Elmfield
Emma Game
Fabian Game
Fairlee
Fairy Lights
Farringford
Faye Brawner
Forelands
Freshwater
Gerald Caws
Godshill
Golden Galaxy
Golden Glitter

Golden Sparkle
Golden Stardust
Grandad Mac
Granny Barter
Green Silver Galaxy
Gurnard
Gwen Lewington
Hannah West
Havenstreet
Holly West
Hulverstoe
Irene Smith
Janna Whelan
Jinky
Joan Hall
John West
June Patricia
Kandi Waterman
Kayleigh West
Kaymor
Kelly Brougham
Lake
Lessland
Little Dazzler
Little Perky
Little Spikey
Little Vectis
Lovesdown
Luccombe
Lucie Caws
Marshgreen
Mary Caws
Maureen Mew
Michelle West
Nanny Mac
Nettlecombe
Nettlestone Gold
Newbridge
Nicola Gainford
Nina West
Nippert
Noohow
Northwood
Oakfield
Olive West
Pat Hannam
Paul West
Pebbles
Peggy Clare
Peggy West
Pink Needles
Pink Splash
Porchfield
Priory Salmon

Priory StarRichard West
Rimey
Rookley
Ryan Dollery
Sammi Brougham
Sandford
Sandown
Seaview Star
Shanklin
Shannon Corr
Sharon Louise
Sharon West

Shaun Jacobs
Snowbright
Solent Star
Sophia
Sparks
Springvale
St. Lawrence
Star Flair
Starflecks
Starstorm
Stenbury
Taffety
The Yar
Thorley
Thornhill
Topcliffe
Vectis Allure
Vectis Blaze
Vectis Cascade
Vectis Dream
Vectis Fanfare
Vectis Finery
Vectis Glitter
Vectis Gold
Vectis Imp
Vectis Pink
Vectis Snow
Vectis Sparkler
Vectis Spider
Vectis Starbright
Vectis Stardom
Vectis Storm
Wellow
Vic Caws
Wispy
Wootton
Wydcombe
Zemmies
Zoe
Zoe Kathleen

Huvudsakliga källor:
"Geraniums Around the World", Vol. 54, No 2, Summer 2006.
Holt Geraniums, Kanada.
Fibrex Nurseries, England.
Diverse plantskoleinformation, webbsidor och skriftligt material.
Olika pelargonexperter, samtliga utanför Sverige.
Irene Hansson, Rättvik.
Besökare till Mr. Brian West.

 

© 2006-08-27, Maria-Pilar Herraiz (Maria P.), Märsta, Sweden


[1] Bland Neville West mest kända sorterna finns `Silver Wings´, `Jupiter´och `Treasure Trove´. Han var verksam samtidigt som sin bror, Brian West.

[2] The British Pelargonium and Geranium Society.

[3] The British and European Geranium Society

[4] Hybridisatören av `Elsie Gillam´ är Dr. Ian Gillam, från Vancouver, B.C. (Kanada).

[5] ”I have no doubt thrown away thousands of seedlings which were either not good enough, or were not variegated, or not the type I had tried for” (Brev till Marilyn Holt, Kanada).

[6] ”... it took a long time before anything worth keeping came along.” (Brev till Marilyn Holt, Kanada).

[7]  ”... it probably took me about ten years to hybridize one which I thought was good enough to go to a nursery.” (Brev till Marilyn Holt, Kanada).

 

Tillbaka eller Startsidan
 

   

  © Maria-Pilar Herraiz 2006