StartOm migArtiklarPelargonerFörädlareReceptBildarkivLänkarCopyrightGästbokE-postSök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Introduktion av `Ministone´

`Ministone´ hybridiserades fram av Mr. Brian West. Han gav fröna till Irene Hansson, från Rättvik (Dalarna) när hon besökte honom i juni 2002. Irene sådde de och döpte den nya pelargonen till `Ministone´.

Namnet fick sorten för att den är en hybrid mellan den brok-bladiga `Mini Diane´och ägsskalspelargonen `Bobberstone´. Vackert namn för en vacker pelargon. "...(fröna) som jag fick var en bra sort som tog sig", skrev Irene Hansson till mig i juni 2006.

När jag den 24 April 2006 besökte Rättvik och föreläste om pelargoner fick jag övernatta hos Irene och hennes man. Hon gav mig `Ministone´ och berättelsen om dess ursprung. Jag har den stora äran att introducera denna pelargonsort här för första gången.

Ministone´ en zonal dvärgpelargon, brokbladig, med enkla, mycket ljust rosa, nästan vita blommor vars kronblad är vita i mitten och har vita ådror. Blomskaften är mörkröda. Blommorna sitter på mellanlånga blomstänglar, som är vanligt gröna. Blomflockarna är avrundade och består av mellan 40 - 50 blommor.

Pollen är mörkt orangerött och pistillerna mörklila. Bladen har kraftiga nerver och är avrundade, mörkgröna och med väl markerad, mycket mörk grön zon. Den bildar lätt rikligt med nya skott nedtill, är bra självgrenande och blomvillig. Stammen är vanligt grön. Bladen sitter på korta till mellankorta bladskaft och avståndet mellan bladskaften är kort.

Den odlas som de flesta vanliga (basala) dvärgzonalpelargoner. `Ministone´ har bl a visat sig vara stabil. Det är en frisk och annorlunda pelargon vars egenskaper gör den värd att bevaras och fortsätta att spridas.

På min, och allas pelargonisters vägnar, tackar jag Mr. Brian West och Irene Hansson för att ytterligare ha berikat och förskönat pelargonvärlden med denna vackra sort.

© 2006-08-27, Maria-Pilar Herraiz (Maria P.), Märsta, Sweden

 

 

Tillbaka eller Startsidan
 

   

  © Maria-Pilar Herraiz 2006