Doftpelargoner i matlagning –
Kulinariska
pelargoner
Mina doftpelargoner på utställningen
International Herb Association
(Internationella Örtkrydde-förening) väljer
varje år en kryddört värd att använda, främja
och sprida vidare. I år har de valt
doftpelargonerna som Årets
Örtkrydda 2006.
I Sverige, såsom i vissa andra länder, har
doftpelargonerna fortfarande en begränsad
kulinarisk användning. De blir dock alltmer
kända, omtyckta och populära inom detta
område.
Kanske kommer begreppet kulinariska
pelargoner att stå högt i kurs inom
kort. Det är ett koncept som står för
kvalitet, nytänkande och förnyelse av kökets
kultur. Inte minst, står det för det
annorlunda och exotiska.
Doftpelargonerna utgör ett hav av dofter,
färger, smaker, känsel och former.
I början på året blev jag ombedd att hålla två
föreläsningar i Rättviks gymnasium med temat
” Pelargoner i matlagningen” den andra
september. Hedrad tackade jag ja.
En nybildad pelargonförening hade valt
doftpelargoner som tema för dess första
arrangemang. En stor pelargonutställ-ning
anordnades till vilken både gymnasiet,
föreningens medlemmar och privata samlare,
däribland jag, bidrog
Enligt uppgift kom uppskattningsvis mellan 2 500 och 3 000 besökare till
skolans trädgård denna dag, varav ca
1 000 – 1
500 besökte pelargonutställningen.
Mig veterligen är det första gången i Sverige
som doftpelar-gonerna och dess kulinariska
användning uppmärksammas på detta sätt i år.
Ingen av de svenska pelargonbulletinerna eller
pelargonföreningarna har, till dagens datum,
nämnt doftpelar-gonerna och utnämningen till
Årets Örtkrydda 2006. Det är lite sorgligt,
tycker jag.
Jag har dock pratat om denna utnämning ändå
sedan den blev känd.
Jag ska inte behandla
temat doftpelargoner här och nu. Det sparar
jag till senare. Jag tar här endast upp en av
många användnings-möjligheter: den kulinariska,
d.v.s. i matlagningen.
Jag kan dock inte låta
bli att lätt tangera
några av
doftpelar-gonernas viktigaste
användningsområden:
-
Trädgården: som pynt,
terapeutiskt i vissa psykiska tillstånd, de
synskadades trädgårdar, barnterapi m.m.
-
Konst, hantverk och slöjd:
tavlor, potpurri, keramik, bokmärken,
doftkuddar, m.m.
-
Medicinskt:
etablerad medicin
(läkemedel framställda från doftpelargonerna
ordineras av läkare mot vissa sjukdomar),
alternativ medicin, aromterapi, som privata
hushållskurer mot vissa åkommor, Sydafrikas
ursprungsbefolknings traditionella användning,
1600- och 1700-tals användning hos oss i
Norden, användning på den amerikanska
kontinenten, i Australien, Europa, m.fl.
-
Kosmetiskt: industriell
tillverkning av parfymer, tvålar, handkrämer,
handlotioner, tvättmedel m. m. Användning
under den Viktorianska Epoken i England och i
vissa sydeuropeiska länder m.m.
-
Kulinariskt.
-
Andra användningsområden: * som insektsavskräckande medel mot
malariamyggorna * som konserveringsmedel i mat (bakelser,
geléer m.m.) och parfymer * som tobaksersättare * som pynt i blomarrangemang, blombuketter
m.m. * inom nanoteknologin, m.fl.
Det är många som
anser att doftpelargonerna idag upplever en ny
renässans. Deras skönhet, många olika
användningsområden och inte minst deras
heterogenitet, gör de i så fall väl förtjänta
av det.
Det finns en
uppsjö av dofter och smaker hos
doftpelargonerna, alltifrån lätta,
uppfriskande och delikata till intensiva och
tunga. Några är också sträva, bittra och även
tvåliga.
Det är lätt att
hitta en doft, eller smak, som passar ens
luktsinne eller gom. Det svåra är att inte
hitta den.
De vanligaste
dofterna är citron, ros, (peppar-) mynta,
kanel, ingefära, banan, apelsin, aprikos,
skumgummi, lime, jordgubbar, coca-cola,
cederträ, eukalyptus, lavendel, kamfer, tall,
barr, tvål, såpa, muskotnöt, kokos,
filbertnöt, skokräm, getabock,...
De pelargoner som används
kulinariskt är de som doftar gott, vanligtvis
de med ros-, pepparmynts- och citrondoft. Även
olika pelargoner med frukt- och kaneldoft
används.
Däremot inte de vars doft
påminner om exempelvis tall. De som har en
frän doft är också uteslutna från
matlagningen. (Vem vill äta en tårta som
smakar terpentin?).
P. grossularoides
(kokosdoft) ska inte användas, särskilt av
gravida kvinnor. Den har en gång i tiden
använts som abortmedel (den framkallar
magkramper).
Människor
upplever dofter olika. Därför varierar
upplevelsen av några av de kulinariska
pelargonerna från person till person.
Själv gillar jag
`Attar of Roses´, som både har rosdoft och är
vacker.
De delar som
använts mest i matlagningen är bladen, men det
går också att använda bladstjälkarna, stammen
och rötterna. Blommorna brukar användas som
dekoration på t.ex. tårtor och glass.
Vanligtvis används bladen
hackade innan de används till tårtor, kakor,
efterrätter, drycker, såser, geléer m.m.
De kan också användas hela för att exempelvis
dekorera tårtorna eller efterrätterna med.
Bladen på de flesta doftpelargonerna är vackra
och de bidrar till att höja den visuella,
estetiska upplevelsen.
Här finns några
recept. Varsågod, kliv in i
doftpelargonernas smakvärld och njut!
© 2006-09-08, Maria-Pilar Herraiz
(Maria P.), Märsta, Sweden
Tillbaka eller
Startsidan
|